Liane Collot d’ Herbois

 

 

http://lumiere-tenebres-couleur.fr/wp-content/uploads/2016/05/LCH6.jpg

Liane Collot d’Herbois werd geboren in 1907 in Camelford bij Tintagel in Cornwall, Engeland. Ze overleed in Driebergen in 1999.

Ze werd opgeleid tot beelden kunstenares en werkte met gehandicapte kinderen. Hier bleek dat het teken- en schilderwerk wat ze met de kinderen maakte, rustgevend en helend werkte.

De Nederlandse arts Ita Wegman, die in Basel samenwerkte met Rudolf Steiner, zag dit en vroeg Liane om met haar samen te komen werken in Arlesheim, Zwitserland. Dit was het begin van een jarenlange samenwerking en de aanzet tot de ontwikkeling van deze schildertherapie.

Iets over Goethe

In 1810 verscheen de ‘Kleurenleer”van Goethe. hoewel Goethe bekend werd als dichter en schrijver en natuuronderzoeker, vond hij zelf zijn kleurenleer het belangrijkst van zijn werk. In een tijd waarin alles meetbaar moest zijn en ‘wetenschappelijk’ bewezen, was Newtons kleurenleer veel bekender. Rudolf Steiner echter, die veel onderzoek deed naar het werk van Goethe zag dat diens kleurenleer dichter bij de werkelijkheid stond. Steiner gaf Goethes kleurenleer nog meer verdieping door er een meer geestelijke kant van zichtbaar te maken.

Afbeeldingsresultaat voor goethe kleurenleer

 

Later toen Liane Collot d’ Herbois haar schilderwerk en schildertherapie begon uit te werken, bouwde zij verder op deze kleurenleer.

Licht en Duisternis worden gezien als Geestelijke entiteiten waar tussen de kleuren kunnen verschijnen. De kleuren leven en weven om ons heen in de atmosfeer en ontstaan volgens bepaalde levende, maar vaste wetmatigheden. Met het toenemen of afnemen van het licht en van de duisternis veranderen de kleuren. Dit zijn verschijnselen die iedereen elke dag kan waarnemen in zijn eigen omgeving en waarvan iedereen ook elke dag weer kan genieten. Of de zon nu schijnt of het regent, de kleuren veranderen steeds, elk moment is weer nieuw.